Solar Corridor at Boisbuchet

  • Boisbuchet is a beautiful art community in France. They host a variety of artist fellowships during the summer. The campus has a variety of program that accommodates the artists; however, a majority of the landscape is not used for its original use, farming and grazing. The site analysis looks at the vegetation types and locations within the campus to explore general use and necessity. The yellow trapezoid indicates the project boundaries and is currently a failing apple orchard. As a studio, we are to design and locate the future dwelling places for artists residents and the surrounding landscape. The initial dwelling place will be the Techstyle Haus, a solar home designed by students from the Rhode Island School of Design and was submitted in the Solar Decathalon in Versaille, France.
  • To further understand the project context within the site, I had to investigate the movements and transportation, the current boundaries and/or barriers, and plant inventory of the entire campus.
  • Elongated corridors, visual and perspective manipulation, terra forma and topographic changes have allowed the entire campus to be an art canvas.
  • Slope analysis helped to guide the most suitable location for the future Techstyle Haus. The art program has a limited budget, therefore, reducing the cost of cut and fill is crucial to the design's success.
  • The suitability analysis couples the data retrieved from the slope analysis and the solar exposure analysis (not shown) to find where the house could be located to achieve the greatest solar exposure without extreme amounts of cut and fill.
  • Combining the information from the suitability and site analysis along with lawful setbacks and design strategies, I located the eight required solar homes and specified program throughout the site. The most prominent design features include: a corridor that connects all of the houses together as a backbone of the site, a gathering area with a fire pit, an open field with gentle slopes that will provide great views onto the river, water features, and pedastals dedicated for displaying art. Each couplet of homes will also have more private areas for leizure, contemplation, and outdoor dining.
  • The planting scheme is important for the site. There needed to be a buffer along the western edge to block views and noise pollution to the Campus Manager's home as well as between each couplet of homes; however, the vegetation couldn't get too large as to block the sun from the solar panels on the rooftops. A mixture of ornamentals and fruiting trees were used in close proximity to the homes while larger native trees were used on the periphary.
  • Site Model Axon View: 1"=100'
  • Site Model Top View: 1"=100'
  • The last part of the studio was to investigate in greater detail the location of the Techstyle Haus that Boibuchet would receive in the summer of 2014 as a product of the Solar Decatholon. I chose to locate the first house at the most eastern suitable location because it will become the anchor to the rest of the design elements to be implemented as time and money permit. This location will be adjacent to the open fields for play and leizure, the gathering area and fire pit, and the detention basin that will feed water to the gardens and water features along the retaining wall.
  • Proposed grading for the site.
  • Proposed planting.
  • West-East Section through the solar home, garden area, and onto the open fields.
  • North-South Section through the front yard, outdoor dining area, and solar corridor.
  • Perspective onto the front entrance area to the Techstyle Haus. The front entrance is on the northern side and may accommodate larger trees.
  • View onto the gathering space for the art residents. This space will feature seating, a fire pit, and views onto the landscape below.
  • View from inside the Techstyle Haus onto the private outdoor dining area and garden space. Beautiful vegetation will accent the architectural features in the landscape as well as frame views onto the landscape afar.
  • This is one of three final board layouts I submitted. 36" x 48"
  • Board 2 of 3: 36" x 48"
  • Board 3 of 3: 36" x 48"
  • Site Design Axon View: 1"=10'
  • Site Design Front View: 1"=10'
  • Site Design Top View: 1"=10'