Sight Glide Park

  • Site Analysis of Climate and Hydrology. We especially took note of how aspects of climate like wind, raind, and sun exposure would affect someone's exerience on sight and how we might adapt specific programming in accordance with the results. Completed with collaboration from a colleague Yanan Wu.
  • Climate and Comfort Analysis during each season.
  • Blue lines indicate sight lines from notable locations around the sight towardst he stage, a prominent feature of the site for outdoor performances. The location I chose for the stage was directly influenced by our previous comfort analysis. I also kept in mind that in this location the audience wouldn't be affected by the sun exposure because they would be looking north and the neighboring apartment building could provide a needed backdrop. The orange lines indicate secondary viewing corridors from some locations to another.
  • To not interrupt viewing corridors onto the stage, I specified all other areas as spaces for intervention.
  • Using wordles, I thought it pertanent to specify program by nouns and verbs that correlate to activities typical in a public, urban park.
  • To create a more unique aspect to the viewing corridors and to enliven the ground plane with topographic shifts, I designed granite retaining walls that would ray out from specified origin points. The retaining walls would double as seating for various types of events throughout the park. The large hill would supply ample seating for an audience on a cozy, grassy slope. There are several different types of pavements throughout the park that will help frame the viewing corridors and inform what types of activities might be appropriate based on their design. On the east side of the park are open plaza areas that run parallel to a very busy Washington Street. To create both a visual and audio barrier, I designed to have beautiful water features that will make a sheeting wall all along the plazas. This will also aid in creating entrances and enforcing the visual power of the existing viewing corridors.
  • The material palette is essential for accomplishing the goals of my design. Each type of granite was selected based on grain size, color, straiations, and overall appearance.
  • Section Perspective onto the small plaza area behind the green hill. As a more intimate space, this space can be adapted to a variety of activities and may accommodate smaller types of performances and public venues. The view also shows the water features in the distance and their success in blurring the view onto the busy Washington Street.
  • A view onto the stage. The viewing corridors were designed to allow a visitors to see the stage while along these corridors but never to allow the ability to see the full stage. This will act as a pulling force to bring visitors into the site. The seat walls allow for a variety of seating arrangments.
  • This graphic shows what types of specific programming was designed and how it fits with the initial site programming exercise.
  • 1'=1/8" Model
  • 1:1 Scaled Model of Seat Wall Ray