• The project was to redesign an abandoned warehouse into an artist studio for 8 artists with a developmental disability of our choice. In my research I visited Top Drawer, an art studio and gallery in Newport, RI providing art programs for adults with developmental disabilities, and was inspired by the artists' openness and creativity (check it out here! http://topdrawer.squarespace.com/).
  • I chose to focus on down syndrome and was intrigued by the difference in perception of familiarity, where people with down syndrome are often more physically intimate to become more familliar with someone. Many of them also have strabismus, in which the two eyes do not move in tandem. They therefore need to rely on more than their vision to familiarize themselves with a place. 
  • photographs of the site
  • The idea of tactility and repetition became central to the design and translated into architecture navigated by the movement of the sun. Architectural elements that responded to the natural light were organic in form and those in darkness were rectilinear. Apart from the workspace the skylight would light up the central sensory space for meal times and function as a place for relaxation during others. There were lowered ceilings above the work spaces and shelves catered to a lower average height to encourage this feeling of intimacy as well. The perimeter of the studio space would function as the gallery at night.
  • site analysis concentrating on the movement of the sun
  • 1/8" scale facdes and partis
  • 1/4" scale plan and section, and perspective drawings
  • 1/4" scale model